Sambolag och bodelning

Sambolag och bodelning

När man går in i ett förhållande gör man det förhoppningsvis med tron och viljan att det ska hålla för alltid. Att tänka på hur, om och när det kommer ta slut, är det nog inte många som väljer att göra. Dels för att det är en väldigt ledsam tanke och dels för att det inte tjänar någonting till att tänka på sådant som kanske inte ens kommer att hända. Självklart ska man heller inte vara naiv och tro att kärleken är odödlig och att man kommer vara nykär för alltid, för oftast är det tyvärr inte så i de flesta förhållanden, även om de är lyckliga, kärleksfulla och bra såklart.

Regler när man blir sambos

När man och flyttar ihop tänker man oftast inte i juridiska banor över huvud taget. I alla fall inte om man inte är gifta. Man tänker oftast att det är en mysig och naturlig utveckling av ert förhållande och antingen köper ni lägenhet ihop eller så kanske den ena flyttar in hos den andra. Hur man än gör så ska man dock vara medveten om vilka regler som gäller när man blir sambo och kanske främst om det skulle bli så att man separerar i framtiden.

Att skriva ett samboavtal är något som är viktigare än man tror. Har man inte ett samboavtal kan det uppstå väldigt många orättvisor och missnöje vid en separation och bodelning. Säg till exempel att de två olika parterna i ett förhållande äger olika stor del av bostadsrätten som ni bor i. Eller att ni bor i en hyresrätt där kontraktet från början är den ena personens privata första handkontrakt. Har ni inget samboavtal gäller sambolagen vid en separation. Enligt sambolagen delas då era tillgångar på mitten och ni får alltså hälften var. Det här känns antagligen inte helt ok för den som äger den större delen av er bostadsrätt eller för den som är kontrakt-innehavare till er hyresrätt. Hur tråkigt det än känns att tänka på separation när ni ska flytta ihop kan det verkligen vara värt att ta en liten stund för detta och sedan lägga undan avtalet och hoppas att ni aldrig behöver använda er av det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *