Kosmetisk tandvård i Stockholm

Kosmetisk tandvård är det samma som estetisk tandvård. Båda termerna involverar ingrepp i munnen som inte är helt nödvändiga för att man ska kunna tugga eller annat som munnen är avsedd till. Det fokuserar mer på åtgärder som man tar till för att se bättre ut och korrigera de detaljer som man inte är nöjd med.

Det kan, till exempel, handla om  blekning av tänder, att räta ut sneda tänder eller avlägsna stora luckor mellan tänderna. Vissa aspekter av kosmetisk tandvård kostar inte så mycket, medan man får betala rejäla summor för andra. Eftersom det kan bli mycket billigare med denna form av tandvård i andra länder anordnar många resesällskap speciella tandvårdsresor. Framför allt till de Baltiska länderna eller Ungern, men även till Thailand och andra exotiska ställen. I Sverige kan man i vissa situationer täckas av högkostnadsskyddet, det får man fråga om i varje individuell situation.

Tandblekning är ofta det minst invasiva sättet att få vackrare tänder. Man kan göra det på olika sätt, antingen hemma eller hos tandläkaren. Resultatet brukar hålla i sig ett par år efter avslutad behandling, något man kan tänka på när man överväger kostnaderna. Innan man kan börja måste tänderna vara helt rena och hela. Eventuella hål måste lagas i god tid innan man sätter igång och all tandsten borttagen. Ett besök hos tandhygienist ligger på runt 500 kronor, men är nödvändigt för ett gott resultat.

Om man sedan väljer att bleka med en blekskena och blekgel, tar man avtryck av tänderna och tillverkar en skena som är individuellt avpassad. Man får med sig ett blekgel som ska läggas i blekskenan. Väl hemma kan man välja om man vill ha på sig skenan över natten eller någon timme under dagen. För det mesta tar det ett par veckor med upprepade behandlingar innan man får ett resultat man kan vara nöjd med. Denna typ av blekning, inklusive personlig blekskena, kostar cirka 2 000 kronor.

Ett alternativ för blekning är att göra allt hos en Tandläkare I Stockholm. Man använder sig där av samma sorts blekgel, vilket är en något starkare variant än den man kan köpa själv i affären. Många tandkliniker blandar sin egen gel, vilket gör att de kan anpassa den till patientens egna tänder och färg. Gelet appliceras och man riktar en speciell lampa eller laser mot tänderna. Den värme som alstras bidrar till att tänderna bleks mycket snabbare. Hela behandlingen tar 30-60 minuter.

En klar fördel med den här behandlingen är att det räcker med ett besök. Det kan ila i något i tänderna, även dygnet efter behandlingen, och en del upplever det som ganska obehagligt. Kostnaden är något högre än när man gör det själv hemma, det brukar ligga på runt 3 000 kronor.

Ett annat sätt att få vita tänder är genom att sätta på en skalfasad. Detta är också ett populärt sätt att täcka över skadade tänder eller minska mellanrummen mellan tänderna. I princip går det ut på att man sätter ett tunt porslinsskal på den egna tanden. Vissa kliniker använder sig av kompositskal, det fungerar bra men är inte lika hållbart. Man sliper ner en del av den egna tanden för att sätta på skalfasaden, så det är ett permanent ingrepp. Kostnaden ligger på runt 2 000 kronor för en skalfasad i plast, medan en i porslin brukar ligga på mellan 4 000-9 000 kronor.